سالن تولید قارچ
 
سالن تولید قارچ میتواند از چوب ، بتون و یا از سندویچ پنل ساخته شود.
 
کف سالن تولید میتواند از بتن و یا از موزائیک ساخته شود.
 
در کف سالن های تولید قارچ باید آبراهه هایی برای خروج آب اضافی موجود در سالن وجود داشته باشد.
 
در سالن های تولید قارچ جهت از بین نرفتن انرژی باید دیواره ها و سقف سالن را عایقبندی کرد.
 
سالن ها باید فاقد هرگونه روزنه ای باشد تا اسپور قارچ های مزاحم نتواند به سالن نفوذ کند.
 
جهت گردش مناسب هوا در سالن ، از تونلهای پلاستیکی استفاده میشود. تونلهای هوا را میتوان در راهرو وسط سالن و یا در راهروهای کناری نصب کرد.
 
ساختمان های تولید قارچ باید به گونه ای ساخته شود که بتوان عوامل محیطی ( دما و رطوبت ) را در آنها به راحتی کنترل کرد.
 
در انتهای سالن های پرورش قارچ باید دریچه هایی برای خروج هوا ساخته شود.
 
تولید قارچ معمولا به دو روش قفسه ای و جعبه ای انجام میگیرد.
 
راندمان تولید در روش قفسه ای نسبت به روش جعبه ای بیشتر بوده و در این روش میتوان از کمترین فضا بیشترین استفاده را برد.
 
طبقه اول باید حداقل 15 سانتیمتر از زمین فاصله داشته باشد.
 
فاصله طبقه ها نسبت به هم در حدود 65 سانتیمتر باشد.
 
عرض طبقه ها حداکثر 140 سانتیمتر باشد.
 
به طور کلی سالن های تولید قارچ دکمه ای می توانند شامل ( سوله / گلخانه / زیر زمین و. )  باشند.
 
 
2 -  ابزار و وسایل استریل و متناسب با محیط
 
 
هواساز : جهت ورود هوا به سالن
 
رطوبت ساز : جهت تامین رطوبت مورد نیاز قارچ
 
دستگاه گرم کننده : جهت گرم نگه داشتن سالن تولید در فصل سرما
 
دستگاه خنک کننده : جهت خنک کردن سالن تولید در فصل گرما
 
دماسنج : جهت کنترل و تنظیم دمای سالن
 
رطوبت سنج : جهت کنترل و تنظیم رطوبت سالن
 
Co2 سنج : جهت کنترل و تنظیم دی اکسید کربن در سالن  
 
سردخانه : جهت شوک دادن قارچ بعد از برداشت
 
 
3- تولید کمپوست
 
 
برای تولید قارچ باید یک محیط  مناسب غذایی ، حاوی خصوصیات لازم جهت رشد و نمو میسلیم قارچ ایجاد کرد.
 
مواد اصلی جهت تولید کمپوست عبارتند از:
 
کاه و کلش ، اوره ، ملاس، سنگ گچ ، کود مرغی
 
در تولید کمپوست میتوان از کاه و کلش گندم ، جو ، چاودار و برنج استفاده کرد.
 
اما در تولید کمپوست ، اغلب از کاه گندم به دلیل انعطاف پذیرتر بودن نسبت به دیگر مواد استفاده میشود.
 
چنانچه در کمپوست سازی از کود اسب استفاده شود آنرا کمپوست طبیعی ، و چنانچه از کاه و کلش استفاده شود آنرا کمپوست مصنوعی مینامند. 
 
کمپوست سازی در دو فاز انجام می گیرد فاز i معروف به فاز تخمیر و فاز ii معروف به فاز پاستوریزاسیون می باشد.
 
در حال حاضر معمولا از کمپوست های اماده که توسط شرکت هایی مانند قارچ ملارد تولید می شود ،  استفاده می گردد.
 
 
نکات:
 
 
الف) کمپوست آماده شده باید بوی علف تازه چیده شده بدهد و هرگز اثری از آمونیاک در آن نباشد.
 
ب) هر کلش باید ترد باشد و هرگز سفت نباشد.
 
ج) رطوبت کمپوست را باید با دست اندازه گرفت برای این کار کمی کمپوست را در مشت می فشاریم اگر یکی دو قطره آب از آن چکید رطوبت آن مناسب است و اگر شرشر ریخت رطوبت زیاد است وباید رطوبت آن را تبخیر کرد و اگر اصلا نریخت باید به آن رطوبت اضافه نمود.
 
د) کمپوست نباید دست را کثیف کند
 
 
4-ورود کمپوست به سالن
 
 
کمپوست تهیه شده را در روی طبقه ها قرار میدهیم.
 
دمای کمپوست را روی 26 درجه تنظیم میکنیم. در این مرحله نیازی به رطوبت دهی نمی باشد .
 
 
5- تخته کوبی
 
 
4 تا 5 روز بعد از ورود کمپوست به سالن جهت یکنواخت کردن سطح بستر کشت عملیات تخته کوبی انجام میشود.
 
کمپوست ها کاملا به هم میخورد و با تخته های مخصوص کوبیده و یکنواخت میگردد. بعد از عملیات تخته کوبی بستر کشت به وسیله رومه یا پلاستیک پوشانده میشود.
 
چنانچه روی بستر کشت به وسیله رومه پوشانده شود باید دقت کنیم رومه ها خشک نشود.
 
 
6- میسیلیوم رانی
 
 
رشد میسیلیوم در کمپوست دو هفته ی اول
 
1/ دمای کمپوست 26 درجه سانتی گراد،در دمای پایین رشد میسیلیوم کند است.
 
2/ رطوبت محیط 95٪ : این رطوبت برای جلوگیری از کم شدن رطوبت خاک می باشد چرا که میسیلیوم ها در خاک مرطوب رشد می کنند.
 
3/ میسیلیوم در دوران رشد به نور احتیاج ندارد.
 
4/ تهویه 2 تا 3 بار در روز.
 
نکته:اگر در 3 الی 4 روزاول داخل کمپوست قطرات عرق مشاهده شد.این به این معنی است که میسیلیوم ها زنده و در حال رشد هستند.
 
به هیچ عنوان در زمان ایجاد شدن سر سنجاقی ها ( همان قارچ های بسیار کوچک به اندازه ته سنجاق هستند)  تا زمانی که به اندازه نخود برسند ، آبیاری انجام ندهید . چراکه آبیاری در این زمان منجر به زرد شدن و از بین رفتن بسیاری از قارچ های درحال رشد می شود . به جای آبیاری باید رطوبت هوای سالن باید به میزان مناسب تامین گردد تا سطح بستر ها خشک نشود .
 
 
7- اضافه کردن خاک پوششی (خاکدهی)
 
 
اگر خاکدهی نکنیم ( به وسیله خاک پوششی ) قارچ رشد نمی کند. خصوصیات خاک پوششی :
 
1.    ظرفیت نگهداری آب بالا.    
 
2.    بافت متوسط (نه سبک و نه سنگین)
 
بافت سنگین باعث عدم تبادل هوای مناسب می شود. نفوذ آب به سختی انجام می شود یا کاهش رطوبت باعث سله بستن می شود.اگر بافت سبک باشد ، آب را در خود نگه نمی دارد.
 
3.    پاستوریزه باشد(عدم وجود عوامل بیماری زا، آفات ، بذور علفهای هرز و تخم آفات).
 
4.     رطوبت در حد اشباع
 
5.     PH در حد خنثی باشد
 
8- رافیلینگ (خراش دهی)
 
انواع رافیلینگ:
 
 
سطحی:  در روز هشتم یا نهم از زمان خاکدهی  برای یکدست کردن سطح خاک و میسیلیوم 5/ یا 1 سانتیمتری سطح خاک را به هم میزنیم.
 
عمیق؛ روز هفتم یا هشتم از زمان خاکدهی . کل سطح خاک را تا روی کمپوست به هم میزنیم. با این کار میسیلیوم رشدش سریعتر می شود.
 
 
 
 
9- شوک حرارتی
 
 
پس از آنکه شبکه میسلیمی سطح خاک پوششی را کاملا پوشاند، باید شرایط را به نحوی تغییر داد تا قارچ برای تولید اندام باردهی تحریک شود. تولید محصول قارچ خوراکی به شدت تحت تاثیر شرایط محیطی موجود در سالن ها می باشد. پس از آنکه شبکه مسلیومی کاملاً سطح خاک پوششی را پوشاند،حرارت داخل سالن را به مدت 2 روز به 16 تا درجه سانتیگراد کاهش می دهیم (دمای ۱۶درجه مناسبتر است) در این مرحله اولین نشانه های تشکیل اندام باردهی با تشکیل مسلیوم های ضخیم که در بین قارچ کاران فرانسوی لامارکو معروف است شروع می گردد، پس از این مرحله اندام باردهی قارچ شبیه به ته سنجاق ظاهر می گردد. (مرحله ته سنجاق شدن یا پین هید Pin Head ) )
سپس قارچ وارد  مرحله دکمه ای شدن می شود که این مرحله استراحتی بوده  و ممکن است قارچ در این مرحله برای 3 تا 5 روز هیچ رشدی نداشته باشد پس از آن رشد سریع کلاهک آغاز می شود. چنانچه عمل تهویه زودتر از موعد مقرر صورت گیرد و یا آنکه سطح خاک پوششی بیش از حد خشک باشد اندام های باردهی معمولاً در حد فاصل خاک و کمپوست تشکیل می شوند.
 
10- هوادهی
 
 
همزمان با شوک حرارتی باید سالن را هوادهی کنیم. منظور از هوادهی سالن این است که ما باید مقدار co2  را در سالن کم کنیم تا شرایط جهت تشکیل اندام باردهی مناسب گردد.
 
 
 
11- برداشت قارچ
 
 
حدودا پس از گذشت 12 روز برداشت قارچ آغاز میشود . مدت زمان مورد نیاز برای برداشت قارچ 3 هفته است . این بدین معنی است که برداشت قارچ در 3 مرحله ( 3 فلش ) انجام می شود و هر مرحله یک هفته به طول می انجامد . در هر هفته 4 روز به عملیات برداشت قارچ و 3 روز برای استراحت اختصاص می یابد .
در زمان برداشت ، دمای محیط 17 درجه سانتیگراد ، رطوبت 80 تا 85 درصد و میزان دی اکسید کربن حدود 800 تا 1200 پی پی ام است .
 
سالن های مدرن پرورش قارچ دکمه ای  که در ایران نیز به سختی یافت می شوند  از مزایای زیادی برخوردارند و براحتی میتوان میزان دما و رطوبت را در این سالن ها کنترل کرد 
دمایی که برای قارچ دکمه ای در تمام فصول مورد نیاز است در کل دوره کشت که نزدیک به ٧٠ روز است بین ١۶ تا ٢۵ درجه است که فراهم آوردن این رنج دمایی برای قارچ در فصول سرد تقریبا آسان تر از فصول گرم است و به همین دلیل است که اکثر قارچ کاران در فصول گرم با توجه به امکانات کم علاقه کمتری نسبت به کشت قارچ نشان میدهند .
برای ایجاد یک سالن پرورش قارچ مجهز معمولا از چیلر و رطوبت ساز های صنعتی پیشرفته استفاده می شود چراکه تمایل قارچ بیشتر به سمت هوای سرد و مرطوب است تا هوای گرم و این مطلب به این معناست که اگر شما دمای پایینی را در سالن خود داشته باشید به کمپوست و قارچ صدمه ای وارد نخواهد شد و تنها میزان رشد قارچ ها کاهش می یابد ولی اگر سالن پرورش قارچ در زمان باردهی دمایی بالاتر از ٢٠ را تجربه کند صدمه دیده و ضرر ده خواهد شد .
هر چه هوای سالن ها گرمتر می شود میزان رطوبت نسبی هوای سالن کاهش می یابد که در نهایت موجب از بین رفتن قارچ ها می گردد . همانطور که می دانید دمای هوا با میزان رطوبت نسبی محیط نسبت عکس دارند .
پس هر قدر هم که برای تاسیسات برودتی و رطوبت ساز نیاز به هزینه باشد به هیچ وجه نباید خساست ورزید چراکه تاسیسات نا مطمئن ضرر دهی میلیونی آینده شما را در بر خواهد داشت.
 

https://gharchfarm.com   ,قارچ ,سالن ,کمپوست ,رطوبت ,تولید ,    ,می شود ,تولید قارچ ,در سالن ,را در ,تشکیل اندام باردهیمنبع

۷ فایده شگفت‌انگیز قارچ برای سلامتی

اصول اولیه پرورش قارچ | تجهیزات لازم برای پرورش قارچ

کمپوست ارگانیک چیست؟

بهترین بذر قارچ چیست و از کجا تهیه کنیم؟

چگونه بهترین قارچ را بخریم؟

اصول رطوبت دهی سالن پرورش قارچ دکمه ای

عوارض جانبی استفاده بیش از حد از قارچ

مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها

هر چی که بخوای فروشگاه اینترنتی ردیاب تهران اسم بچه خرید انواع بارکد خوان هانی ول ارزانی دانلود فایل مرجع به روز و تخصصی پزشکی ایران و جهان تک ترفند دانلود فایل های کمیاب